De Synagoge van Eindhoven
Als PvdA Eindhoven willen we niet de hele dag op het stadhuis zitten. Daarom gaan we met regelmaat de stad in om op locatie te vergaderen en zo meer Eindhovenaren bij de politiek te betrekken.
Vandaag waren wij op bezoek bij de Joodse gemeenschap in Eindhoven. We hadden hier een gesprek met Rabbijn Simcha Steinberg, zijn echtgenote, en Max Loewenstein de voorzitter van de Joodse gemeente Eindhoven - NIHS Brabant.
Het gesprek ging over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Eindhoven die teruggaat tot de 18e eeuw. Na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog hielden de paar Eindhovense Joden die er nog waren de gemeente in stand. De synagoge van Eindhoven die de oorlog had overleefd werd door bouwplannen na de oorlog alsnog gesloopt. Nu huist de synagoge in zo'n drie aaneen verbonden huizen elders in Eindhoven.
Inmiddels groeit de gemeente weer. Het succes van Brainport trekt allerlei verschillende mensen aan, zo ook Joodse mensen. Ook de Rabbijn die hier enkele jaren met zijn gezin is aangekomen heeft een aantrekkingskracht op de gemeente. Daar zijn we erg blij mee want ook een sterke Joodse gemeenschap maakt Eindhoven mooier.
We bespraken ook minder leuke onderwerpen zoals antisemitisme. Iets waar de gemeenschap helaas nog te vaak mee te maken krijgt en wat vaak een gevolg is van wat in Israël gebeurt. De gemeenschap heeft niks met Israël te maken maar wordt soms toch bedreigd. Voor ons als raadsleden de taak om dit in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat antisemitisme geen plaats heeft in Eindhoven. Een fijne en veilige staf voor iedereen.
Door op scholen langs te gaan probeert de gemeente zelf al zoveel mogelijk scholieren in contact te laten komen met hun religie en cultuur. Vaak komt haat toch voort uit ontwetendheid. Ook wij als gemeente kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren om verschillende groepen Eindhovenaren beter met elkaar in contact te laten komen.
Na het gesprek kregen wij nog een rondleiding door de mooie en indrukwekkende synagoge. Dank aan de Rabbijn, zijn familie, en de Joodse gemeenschap voor hun gastvrijheid. Mooi om op deze manier weer een stukje Eindhoven beter te leren kennen.