Energiearmoede staat onvoldoende op de politieke radar

Staan de mensen die ons het hardste nodig hebben voldoende op de politieke radar? Ik betwijfel dat. De lage verkiezingsopkomst was al een slecht teken. En nu zien we steeds meer mensen wegzakken in de armoede zonder gepaste maatregelen om hen te helpen of nog meer situaties te voorkomen.

In de context van corona, de oorlog in Oekraïne, en oplopende inflatie mogen we de situatie voor de economie en onze inwoners gerust bijzonder ernstig noemen. Prijzen in de winkels schieten omhoog, huurprijzen staan onder druk, en de energielasten worden steeds groter. Ook in Eindhoven bijvoorbeeld zien we dat energiearmoede steeds grotere vormen aanneemt. Stijgende energieprijzen, soms met honderden euro's tegelijkertijd, drukken vele Eindhovenaren richting of in de armoede. Compenserende maatregelen komen nauwelijks aan bij de groepen die deze het meeste nodig hebben.

En problemen zijn er niet alleen met energiekosten. Alles wordt duurder. Hoe belangrijk dit is laat onderzoek van de FNV zien. Steeds meer mensen beginnen maaltijden over te slaan, doktersbezoeken uit te stellen, en bijna tienduizend (!!) kinderen in Nederland slapen in de daklozenopvang. In Nederland, waar miljardairs er sinds de corona-uitbraak negen miljard euro bijkregen....

De problemen zijn groot. In Jagershoef (Eindhoven) bijvoorbeeld, een wijk met veel sociale huurwoningen, worden inwoners geconfronteerd met stijgende huurkosten ten gevolge van oplopende energiekosten. En dat vanuit de woningcorporatie. Zelfs al zouden er afspraken zijn gemaakt met de gemeente dat veel van deze slecht geïsoleerde huizen geen huurverhoging zouden mogen krijgen.

En het gaat nog verder. Sommige huizen zijn opgewaardeerd naar hogere energielabels zonder dat er isolatiemaatregelen zijn genomen. De inwoners krijgen desondanks alsnog een huurverhoging. Mogelijk wordt deze in de toekomst kwijtgescholden maar voor sommige huishoudens die tegen het minimuminkomen aanzitten zal het tot die tijd financieel nog zwaarder dan gebruikelijk worden.

Dat kan niet, niet in Eindhoven, nergens in Nederland.

Samen met fractiegenoot Rosa van den Nieuwenhof heb ik daarom vragen gesteld waarom dit toch is gebeurd en wat het college van plan is om deze huishoudens te helpen. Maar ook om nog meer energiearmoede in Eindhoven te voorkomen.

Het is een begin, Brainport en de grote bouwprojecten zijn leuk en belangrijk, maar het welzijn van onze inwoners is nog vele malen belangrijker.

Previous
Previous

Hervormingen zijn iets maar niet genoeg

Next
Next

Jeugdproblemen in Vredeoord