Jeugdproblemen in Vredeoord

Enkele maanden terug was ik op bezoek in Vredeoord om over inwonerparticipatie te praten. Een leuke frisse Eindhovense wijk met veel jonge gezinnen. En dat maakt de wijk ook bijzonder. Met 300-400 jongeren is het verhoudingsgewijs een van de jongste wijken van Eindhoven. Daarnaast is er bewust gekozen voor een representatieve mix van de samenleving waardoor er veel verschillende culturen, inkomensgroepen, en allerlei (sociale) uitdagingen zijn. Eindhoven in het klein dus.

Tijdens het bezoek kreeg ik van de buurt veel goede input hoe zij participatie in Eindhoven ervaren en toch ook weer hoe het vooral beter moet. Maar dat is toch niet waar ik het nu over wil hebben. De buurt sprak ook over problemen met jeugd. Van overlast tot vandalisme. Groepen jongeren, vaak uit moeilijke omstandigheden, die puur uit verveling maar op straat hangen. Niet iets wat ik direct had verwacht in deze toch vrij nieuwe wijk.

Helaas is het ook geen op zichzelf staand verhaal. In de hele stad klinken steeds vaker identieke geluiden. Jongeren vaak uit gezinnen met financiële of andere problemen die niks te doen hebben en daarom maar de straat opzoeken en rotzooi trappen. Juist nu de economie en de samenleving weer opengaan is het belangrijk onze jeugd mee te nemen. Kansenongelijkheid bij de wortel aan te pakken. Het laat het belang van goed jeugdwerk zien maar vooral dat het nu ontbreekt aan geld, capaciteit en een goed plan.

Als PvdA Eindhoven hebben we goede plannen om het voor jongeren makkelijker te maken de begeleiding te krijgen die ze nodig hebben, zowel persoonlijk als groepsgewijs. Van meer geld voor jeugdwerk tot gratis/betaalbare lidmaatschappen bij sportverenigingen en andere activiteiten.

Maar veruit het belangrijkste is dat er een plan komt, een plan vanuit de gemeente om signalen van dit soort overlast in buurten op te pakken en om jongeren structureel uit de problemen te houden. Om kansengelijkheid te verbeteren. Want in Eindhoven moet iedereen kunnen meegroeien, zeker onze jeugd!

Om Vredeoord te helpen heb ik raadsvragen gesteld. Gedurende het proces hoorde ik dat zowel de gemeente als andere partners (inclusief woningcorporatie Trudo, Dynamo Jeugdwerken en WijEindhoven) concrete afspraken met de buurt wilde maken. Ik blijf het in de gaten houden. Want als het in Vredeoord goed gaat kunnen we dat als model voor de hele stad gebruiken.

Previous
Previous

Energiearmoede staat onvoldoende op de politieke radar