Identiteit en politiek
De uitdagingen vandaag de dag zijn niet klein. Met Brainport hebben we een krachtige economische motor, maar te weinig Eindhovenaren merken dat. Woningnood, bezuinigingen op de zorg, politieke besluiten die niet te volgen zijn en corona. Dit leidt ook in Eindhoven tot meer wantrouwen.
Dat zagen we al tijdens de afgelopen verkiezingen. Niet alleen landelijk met de overwinning van de PVV, maar ook lokaal. In Eindhoven was het opkomstpercentage slechts 41.8%. De meerderheid van de Eindhovenaren kwam niet naar de stembus.
Waar ligt dat aan? De kranten staan vol met analyses. Angst voor buitenlanders, te weinig aandacht voor de woningmarkt, of de toeslagenaffaire. Maar soms kunnen alle individuele oorzaken ook duiden op hetzelfde probleem. Veel Eindhovenaren voelen zich niet alleen niet gehoord, maar ook niet vertegenwoordigd. De politiek is er niet voor hen. En helemaal ongelijk hebben ze niet.
Vaak wordt de vraag gesteld dat we duidelijker moeten maken wat de gemeente voor inwoners doet om hen weer aan de politiek te binden. Daar geloof ik niet in. Dat is hoe een manager naar het probleem kijkt en daar hebben we er al genoeg van in de politiek.
Wat mij betreft zit het probleem veel meer op identiteit. Als stemmer wil je natuurlijk politici die je directe problemen oplossen, maar je wilt ook kunnen identificeren met politici. Die echt voor een identiteit, waarden, en visie staan. Die een stad met al haar mogelijkheden, uitdagingen, en verschillende groepen inwoners kan binden.
Dat uit zich op twee manieren. Als politicus zit het voor een groot deel in de praktijk. Heel simpel, in de stad aanwezig zijn, je gezicht laten zien, herkenbaar zijn, het nieuws halen. Daarom doen de politici die veel Eindhovenaren kennen het zo goed. Inwoners kunnen zich identificeren, herkennen de persoon.
Maar het is niet alleen het individu. Juist op algemeen niveau moeten inwoners zich met de politiek en de gemeente kunnen identificeren. Identiteit moet zich uiten in wat ons bindt als Eindhovenaar. Wat het betekent om in deze stad te wonen. Wat je kan verwachten. Welke voordelen dat oplevert, wat ons onderscheidt, maar ook welke plichten daarbij horen.
Als wij Eindhovenaren niet aan ons kunnen binden hoe kunnen we dan zeggen dat we het voor Eindhovenaren doen? Dat doen we dan niet. Pas als de Eindhovenaar naar ons komt kunnen ze op ons rekenen, maar zo makkelijk gaat het vaak niet. Te lang heeft het niks betekent of je nu in Eindhoven of Tilburg woont. Maar zo ervaren veel inwoners dat niet. Het doet er namelijk wel toe. Dit is onze stad en wij doen het voor de Eindhovenaren. Die van nu en in de toekomst.
Eindhoven is een fantastische stad die voor een ongekende groei staat. We hoeven Eindhovenaren echt niet uit te leggen waarom ze trots moeten zijn op deze stad. Maar we moeten wel meer moeite doen om politiek, overheid, en inwoners ook emotioneel meer aan elkaar te binden. De trots die wij voelen moeten we ook met elkaar kunnen delen.
De geschiedenis en toekomst van Eindhoven delen met de stad. De vruchten van de groei overal laten voelen. Eindhovenaren actief laten meedenken en meedoen in de ontwikkelingen waar we mee bezig zijn. Maar ook onze plek in Nederland en Europa. Uitspreken tegen hen die onze waarden schenden hoort er ook bij. Maar eveneens flink investeren in plekken waar we samen komen, feesten vieren, en symboliek.
Juist dit zorgt ervoor dat het vertrouwen groeit. Want we staan echt ergens voor. Het maakt de stap naar de gemeente kleiner. De mensen die dezelfde waarden en emoties delen. Het Eindhovense gevoel dat we allemaal in ons dragen.